Pop-up

Huis van Asmara

Na Huis van Damascus volgt Huis van Asmara: nieuwe pop-up in hartje Oss

Het centrum van Oss krijgt in februari opnieuw een restaurant dat wordt gerund door statushouders. Dit keer is dat het Huis van Asmara, bestierd door Eritrese Ossenaren. De pop-up is de opvolger van het razend populaire Huis van Damascus.

Het restaurant is straks te vinden bij 't Hof aan de Houtstraat in hartje Oss. Op donderdag 7 februari opent de zaak voor het eerst haar deuren. Daarna is het Huis van Asmara, genoemd naar de hoofdstad van Eritrea, in principe drie weekenden lang geopend van donderdag tot en met zondag. Steeds is er plaats voor dertig gasten.

Daarmee is het Huis van Asmara in alles een maatje kleiner dan haar voorganger. Het Huis van Damascus was vorig jaar in februari, maart en april liefst zeven weken lang te vinden bij de Groene Engel. Alle tachtig stoelen waren elke avond bezet. Volgens initiatiefnemer Angelo Schuurmans van de stichting Thuis in Oss is dat ook niet zo gek. Van alle statushouders die zich de laatste jaren in Oss vestigden, is bijna 60 procent afkomstig uit Syrië. 'Slechts' 20 procent komt uit Eritrea. In de beeldvorming lijkt het soms alsof alle nieuwkomers hetzelfde zijn, zegt Schuurmans. Maar dat is natuurlijk niet zo. De culturen zijn totaal verschillend en dat zal je in het Huis van Asmara ook merken.

Zo is er Eritrese muziek, staan er Eritreeërs in de keuken en de bediening. Natuurlijk liggen er mes en vork klaar. Maar wie het wil, mag ook met de handen eten. We verwachten dat het erg druk wordt. Want bij het Huis van Damascus hebben we wel gezien dat Oss &eacutre;rg nieuwsgierig is naar de keuken van haar nieuwkomers.

De drie koks van het Huis van Damascus volgen inmiddels een opleiding om een eigen zaak te kunnen openen. Verschillende obers hebben een plek gevonden bij H32, het Bomenpark of Jan Cunen. Ook het 'personeel' van het Huis van Asmara hoopt de pop-up als springplank voor een carriere in de horeca te kunnen gebruiken.

Afgelopen herfst kreeg Thuis in Oss nog een cheque van 3000 euro van Gé Wagemakers, Annemiek van de Ven en Marie-Louise van Schaijk die allen afscheid namen van de gemeente. Dat geld wordt niet gebruikt voor het Huis van Asmara, maar voor andere projecten later dit jaar. Zo wordt nu de laatste hand gelegd aan de Thuis in Oss Cup, een voetbaltoernooi waarbij teams worden gemaakt van oude en nieuwe Ossenaren.De kosten zijn 25 Euro per persoon.
De prijs is exclusief drank. De avonden beginnen vanaf 18.30 uur.

Reserveren: Op tel nr. 0412 623008 (zie openingstijden) of via ons e-mailadres hofhoutstraat@gmail.com of via thuis in Oss
Opening

Alles over de opening op 7 februari jongstleden met foto's film en reacties van het publiek lees je HIERKoks Luwam Tesfay en Tsega Fsahation staan straks in de keuken van het Huis van Asmara